Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Twee vliegen in 1 klap! Pago de Carraovejas & Ossian, aug. 2019
Ons plan was het wijnhuis Ossian in Rueda te bezoeken; daar konden wij niet terecht in verband met botteling aldaar, maar wel bij moedermaatschappij Pago de Carraovejas in Ribera del Duero. Twee vliegen in 1 klap, aangezien zowel de presentatie als de tasting de 2 huizen omvatte.
De wijnen van Pago de Carraovejas zijn nieuw voor ons en de verwachtingen lagen hoog, dat moet haast wel naast de wijnen van Ossian!
Ribera del Duero heeft een bijzonder klimaat. In de zomer is het overdag heel warm, 's nachts koelt het flink af. Vorst komt op sommige delen in het late voorjaar of najaar nog wel voor. In de wijngaarden staan op een aantal plaatsen installaties om lucht te verplaatsen bij de dreiging van vorst. De aanpak is zo duurzaam als mogelijk te werken. Dus zien we in de wijngaarden bijvoorbeeld insectenhotels, waarmee op een natuurlijke manier aan gewasbescherming wordt gedaan.
Ook in dit landklimaat merk je klimaatverandering. Om ook in de toekomst kwaliteitswijnen te kunnen garanderen, wordt in een speciaal stuk wijngaard geëxperimenteerd met verschillende klonen Tempranillo. Ook worden wijngaarden aangelegd op noordhellingen, waardoor de zon minder impact heeft.
Het idee achter Ossian is ontstaan in 2005, waarbij men gestart is met het opkopen van allerlei kleine oude wijngaarden, zogenaamde pre-Phylox wijngaarden. Die zijn, inderdaad, nog van voor de druifluis. Er zijn stukjes wijngaard waar nog documenten vanuit kloosterorden bestaan van 200 jaar terug!  
Die druifluis heeft vrijwel alle wijngaarden verwoest, op wijngaarden na die in zanderige bodems staan. Onder die laag zand zit leisteen. De combinatie van ouderdom en de bodem zorgt voor een geweldig diepe en complexe wijn. De Quintaluna bestaat voor een deel uit de oogst van die oude stokken.
De kelder van Carraovejas is onberispelijk. Vol met innovaties, controlestappen in elk stukje wijnmaken en dan ook nog eens met zoveel schoonheid ontworpen. De kelder waar de vaten rijpen wordt met daglicht verlicht. Dat is ongebruikelijk, maar doordat et licht gefilterd wordt door te spelen met de inval, werkt het goed.
De tasting is een feest. We proeven het hele gamma Ossian en Pago de Carraovejas in 1 van de proefzalen. Uitzicht over de vallei en deze wijnen voor je neus. Geen straf. Superintens zijn de 'Ossians', ze worden ons op 14 graden geserveerd en eigenlijk komt het daarmee zo gewelding tot zijn recht.
De Ribera's hebben verrassende frisheid en zullen zeker in ons schap terechtkomen. Het zijn stevige wijnen met een geweldige elegantie. Niks teveel aan iets.
Tenslotte proeven we nog even het wit terug: ongelofelijk hoe dat nog staat na het proeven van de rode!
2019-08-05
2023® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency