Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Raventos: verfijnde duurzaamheid, online meet & greet, juni 2021
In een online meet & greet proefden we 3 wijnen, waarvan wij er 2 al in ons assortiment voerden, van het felbegeerde cava huis Raventos. Of eigenlijk mogen we het geen cava noemen, omdat zij sinds 2012 uit de DO. Cava zijn gestapt. Dus wel, mousserende wijn uit ‘Conca del Riu Anoia’, de herkomstbenaming die op de fles vermeld staat. Gecentreerd rond het stroomgebied van de rivier de Anoia, tussen de Catalaanse kust- en Pre-kustgebieden.
Het Raventos landgoed bestaat al sinds 1497. 
Het was Josep Raventós Fatjó die, toen hij in 1872 naar de Champagnestreek ging, de eerste mousserende wijn maakte met de tweede gisting op fles, altijd met inheemse druivenrassen van het Raventos landgoed.

Manuel Ravento’s Doménech creëerde in 1888 de blend met inheemse druivenrassen namelijk Xarel.lo, Macabeo & Parellada. Dit trio wordt vandaag de dag overal gebruikt voor de mousserende en cava wijnen uit Spanje.

In 1986 produceerde Manuel Raventós i Blanc de eerste cava van het landgoed.

Bij Raventos houden ze rekening met strenge wijnbouwvereisten die helpen om wijnbouwtraditie, de kracht van het land, de typiciteit van de druiven en de kenmerken van de bodem door te geven en meer te leren over hun eigen wijnbouwtraditie. En de grootste zorg bij de productie van de wijnen, namelijk volgens de traditionele methode.
Ze maken gebruik van inheemse druivenrassen, werken volgens de biodynamische productiemethode, gebruiken druiven uit 100% eigen wijngaarden en de wijnen rijpen minimaal 18 maanden sur lie en zijn altijd uit 1 oogstjaar geproduceerd.
Bij Raventos kennen de bodems een bijzondere geologische geschiedenis, die 40 miljoen jaar geleden begon, toen de Europese en Afrikaanse continentale platen met elkaar in botsing kwamen en als gevolg daarvan de belangrijkste bergketens van Europa en Catalonië werden gevormd: de Pyreneeën, de Pre-Pyreneeën en de kust- en Pre-kustgebieden.
Later, 20 miljoen jaar geleden, raakten Corsica en Sardinië los van het continent en ontstond de inzinking van Vallès Penedès. In die tijd was de vallei bedekt door de Middellandse Zee en dit bleef het geval gedurende 4 miljoen jaar tot minstens 16 miljoen jaar geleden. Vervolgens droogde de monding van de rivier de Anoia op en liet enorme afzettingen van koolzuurghoudend zeeleven (fossielen) achter in de kalksteenbodem. Dit is wat de bodems bij Raventos zo'n unieke persoonlijkheid geeft.
In ons assortiment voerden we de Blanc de Blancs en de Nit rosé. Beide stijlen zijn extra brut wat ook wel betekend zero dosage. Dus geen extra suiker toegevoegd alleen tot 3 gram natuurlijke suikers zijn toegestaan.
De Blanc de Blancs geurt naar rijp wit fruit als witte peer, abrikoos en fijne citrus hints, toast en noten. De ziltigheid proef je goed en een enorm fijne mousse waar wij alle 3 zo gek op zijn! Zacht en rond in de smaak. 
De Nit wordt gemaakt van dezelfde assemblage als de Blanc de Blancs maar ze voegen de rode druif Monastrell toe voor de kleur. Dit mengen ze dus en vandaar ontstaat deze mooie zalmroze kleur. Deze stijl is wat meer bloemig in de neus, naast rijp wit fruit ook rood fruit als framboos en kers, geuren van honing, marsepein en  mediterrane kruiden. Wederom een zachte mousse en in de smaak hoge zuren en een fijne bitter.

Naar aanleiding van deze tasting hebben wij ook De La Finca van dit huis tijdelijk opgenomen. Deze De La Finca is een zeer pure Cava, In deze bijzondere mousserende wijn zien we de bijzondere eigenschappen van de wijngaarden terug, waarbij elk terroir schittert met zijn eigen druiven, die daar de beste kwaliteit hebben. Hij is samengesteld uit maar liefst drie verschillende, bio-dynamisch geteelde druiven. Xarel.lo en macabeo zijn afkomstig van de wijngaard La Plana en Clos del Serral levert de parellada. De druiven worden allemaal apart met de hand geoogst, op verschillende tijdstippen, afhankelijk van het optimale moment van rijping. Ook de gisting vindt apart plaats. In de wijngaard vindt nog een selectie plaats op kwaliteit. Na de alcoholische gisting vindt de assemblage plaats, en ondergaat de wijn zijn tweede gisting op fles. Door een rijping van minimaal drie jaar op fles, op de gistcellen wordt het een heerlijke complexe wijn met een fijne mousse. De flessen worden voor hun dégorgement met de hand geschud, om de gistcellen uit de fles te verwijderen. Er wordt vrijwel geen restsuiker toegevoegd, maximaal een gram, zodat hij mooi droog blijft en in aanmerking komt voor de aanduiding ‘Brut Nature’.
Echt top!

Wijnmaker en 21e generatie in deze wijntraditie heeft daarnaast nog een zeer spciaal project: Mas del Serral. Een mousserende wijn -alleen uitgebracht op Magnum- die alleen in de beste jaren kan worden gemaakt met 100 maanden rijping op de lie. Van deze wijn komen slechts 30 flessen naar ons land. De Vughtse Wijnkoperij is in de gelegenheid gesteld daar 3 van aan te schaffen… voor ons echt een bijzonderheid om in huis te hebben!

 
2021-06-14
2022® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency