Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Vatmonsters proeven bij Pierre & Isabelle Clément, juli 2019
Al heel wat jaren hebben we bij de Vughtse Wijnkoperij wijnen van Pierre & Isabelle Clément in huis. Menetou-Salon is een AOC dicht bij Sancerre en Pouilly Fumé. We zitten dus in het gebied van de Loire. Maar aangezien de bodem in Menetou-Salon net wat anders is samengesteld (voor de liefhebber Kimmeridge klei net als in Chablis), heb je een net wat zachtere en meer fruitige toon in de wijn. Wij vinden de hele serie prijs/kwaliteit heel mooi.
Alle reden om op bezoek te gaan bij dit wijnhuis. 
Het is al 500 jaar in de familie. Pierre en Isabelle hebben de wijngaarden uitgebreid van 10 naar nu zo'n 60 ha. Dat is zo'n 10% van de hele streek!
De wijngaarden liggen verspreid over het gebied. Dat betekent dus net wat andere wijngaarden qua terroir en bijvoorbeeld risicospreiding als het gaat om hagel. Het betekent ook dat je de verschillende wijngaarden op een ander moment kunt oogsten. Voor een deel wordt machinaal geoogst. Dat geldt voor een deel van de witte wijnen. De pinot noir voor rood fermenteert over het algemeen als complete druiventrossen. Dan kun je alleen handmatig oogsten, om de trossen helemaal gaaf te houden.
Het gesprek gaat ook hier over klimaatverandering. Er is geen wijnhuis dat niet met de gevolgen geconfronteerd wordt. Niet alleen wordt het warmer, alles wordt minder voorspelbaar en de uitschieters worden groter. Zo heeft men in 2017 ook met vorst in het voorjaar te maken gehad. Ongekend voor deze regio. 
Pierre neemt ons mee in de kelders om ons de nog niet gebottelde wijnen te laten proeven. Hij laat ons verschillende monsters van verschillende wijngaarden en uit verschillende typen vaten proeven. Verschillende formaten hout, verschillende producenten. Zoveel diverse geuren en smaken!
En dat vind ik nu het knappe van de mannen en vrouwen in de kelder: daar doorheen te proeven, de juiste blend te maken die straks, na rijping, de signatuur van het huis draagt. Je moet dus met de toekomst in het hoofd kunnen proeven. Echt knap!
Clément werkt ook aan wat experimenten. Speciale formaten hout bijvoorbeeld. Single vineyards en tot slot vraagt hij of we nog wat bijzonders willen proeven. Altijd natuurlijk! Het is vrij donker in de kelder, maar bij het ruiken roep ik al: orange wine! Dat is een witte wijn die gemaakt wordt alsof het rood is. Je krijgt heel andere aroma's, allemaal dingen die je niet verwacht en daarmee is het superinteressant. Wat mij betreft een geslaagd experiment.......
 
2019-07-29
2023® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency