Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Wijnen uit de zee: Underwaterwines, aug. 2019
Bij toeval lazen we over dit project 'Crusoe Treasure' in een plaatsje aan de kust bij Bilbao. Wijnen rijpen gedurende een langere tijd op de zeebodem. Links en rechts zijn er op de wereld enkele wijnmakers die dit uitproberen. Maar hier gaat het om een wat grotere productie. Nieuwsgierig en sceptisch, zo gingen wij erin. We zaten toch vlak in de buurt. 
Het project wordt begeleid door oenoloog Antonio Palacios. Niet de Palacios van onze Priorat wijnen, maar wel een heel goede naam en faam. Ook hij is, hoorden we, met de nodige scepsis ingestapt.
Borja Saracho, founder, heeft ons het hele verhaal van a tot z toegelicht. De wijnen liggen net buiten de baai, bewegen in hun speciale kratten met het tij mee. Echt bizar als je analyseresultaten leest. De wijn wordt in korte tijd meer rijp, anders van kleur, meer complex ten opzichte van zijn broer die in een normale kelder heeft gerijpt. een deel van de verklaring is dat druk onder water hoger is en dat daarmee meer zuurstof door de kurk in de fles komt. Daarbij overigens geen water en zout meenemend. Een deel is nog niet verklaard.
Wij proefden 2 setjes. Een witte grenache met 3 maanden houtrijping en een tempranillo blend met 6 maanden vatrijping. De witte heeft 6 maanden op de zeebodem gelegen, de rode 9 maanden. Direct na het inschenken lopen neus en smaak al uiteen. Dat verschil wordt groter en groter. We hebben de wijnen meegekregen en ook de volgende dag waren de verschillen nog steeds, zo niet meer aanwezig.
Dit najaar organiseert Borja een conferentie over zijn resultaten, met allerhande wetenschappers en biologen. Buiten de resultaten in de wijn, zijn er namelijk de nodige resultaten rond het leven onder water tussen de flessen. We gaan er meer van horen!
2019-08-01
2022® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency