Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Wijn van de Week: Domaine de Marotte | Cuvée Eline | 2014
2022-09-29
Wijn van de Week! De herfstkeuken is de ideale omgeving voor deze Eline van Domaine de Marotte uit de Ventoux!

Daan en Elvire van Dijkman zijn Nederlandse wijnboeren in de Provence. Eline is een krachtige Ventoux; mede door de houtrijping komt deze wijn heerlijk op dronk. De geuren van gekonfijt rood fruit zoals zwarte kersen en vijgen maar ook lekker ondersteund door het eikenhout maakt deze wijn tot een mooie begeleider van vlees met zwaardere sausen. Maar ook naast wild gerechten blijft deze wijn mooi in balans. Kan 8-10 jaar na de oogst bewaard worden. Het etiket is ontworpen door dochter Eline van Dijkman. 

Sinds 1998 produceren Daan en Elvire op Domaine de Marotte biologische wijnen, die uitblinken in kwaliteit. De wijngaarden van Domaine de Marotte liggen op de zuidhellingen van de Mont Ventoux op een steenworp afstand van de bekende wijndorpen Gigondas, Vacqueyras en Beaumes-de-Venise. De wijnen vallen deels onder de AOP Ventoux (Appellation d’Origine Protégée) en deels onder de Vin de Pays de Méditerranée.

Eerder deze week hadden wij contact met Elvire. De oogst 2022 is supermooi, dat schept heerlijk hoge verwachtingen!

De wijngaarden staan op verschillende grondsoorten. Op het zuid-plateau is de grond rijk aan ijzer, zand, kiezels en keien. Deze grond heeft als voordeel dat men er in natte jaren hele mooie en gezonde druiven kan oogsten omdat het overvloedige water snel wegzakt. Op de noord-kant van het domaine is de grond heel kleiachtig. Deze grond zorgt juist in droge jaren weer voor mooie druiven.

Daan en Elvire werken al jaren biologisch. Bij duurzaam werken hoort dat men al het onkruid handmatig of mechanisch verwijderd. Om daarna te composteren tot voeding voor onze planten. Verder is een gezond bodemleven heel belangrijk. Want daardoor zijn de planten veel sterker en minder vatbaar voor ziektes. Bovendien is de smaak van de druiven ook nog eens veel krachtiger.

Volledig handmatige oogst. Gedeeltelijk kneuzen, gedeeltelijk ontstelen. Vergis- ting maximaal 30°C, ongeveer 3 weken. Het “overbrengen” van de wijn zoveel mogelijk dmv zwaartekracht. 12 maanden rijping op vaten van 400 en 600 liter (demi muids).

Het etiket is ontworpen door dochter Eline van Dijkman. 

Tot en met donderdag 6 oktober 10% korting!
2022® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency