Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Wijn van de Week: Moric | Bläufrankisch | Burgenland | 2018
2021-09-09
Wijn van de Week! Vanavond pakken we de draad weer op met onze cursussen! Fijn om weer met groepen in ons eigen Proeflokaal aan de slag te kunnen.
Deze za-li-ge Blaufränkisch van Moric uit Burgenland staat fier op de proeflijst vanavond.

Burgenland ligt even ten zuidoosten van Wenen langs de grens met Hongarije. Burgenland is één van de 4 belangrijkste wijngebieden van Oostenrijk. Een bijzondere klimaatfactor in het Burgenland is ongetwijfeld het Neusiedlermeer. De vlakke en vaak zanderige oevers van het Neusiedlermeer, een grote, moerasachtige plas van 32 km lang en slechts een meter diep, zijn de ietwat onwaarschijnlijke bron van Oostenrijks grootste zoete wijnen. De nevel waarin het in de lange, warme herfsten gehuld gaat, moedigt zoveel edele rotting aan, dat tros na tros eruitziet alsof hij in as is gedoopt. Het is Oostenrijks warmste wijngebied. In deze regio rijpen ook elk jaar de blauwe druiven zeer goed en het Neusiedlermeer helpt mee om ze redelijk fris te houden. 

Terwijl broer Heinz op het familiedomein Velich hoge ogen scoort met zijn magnifieke Chardonnay’s en zoete witte wijnen, focust Roland Velich aan de andere kant van het Mittelmeer in Burgenland zich op top rood. Voorheen ongezien en werkelijk uniek is de serie Moric-wijnen, allen monocépage- wijnen op basis van de typische Blaufränkisch. Roland vinifieert elke wijngaard apart en die wijngaarden zijn niet alleen de eerste de beste maar ‘pre-cloon vines’ op de hellingen en terrassen van Burgenland. Velich vinifieert zijn Blaufränkisch zoals een topwijnmaker in Bourgogne dat doet met zijn Pinot Noir. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze grote wijnen Pinot Noir-trekjes hebben. De Zwitserse Master of Wine Schwander schrijft: ’…Dan aber ist es schwierig zu zagen, welcher wein der besser ist: Moric oder der Echezeaux 2001 der Domaine de la Romanee Conti.’ En die mening delen we zonder meer. Dit minidomein wordt beschouwd als Oostenrijkse Premier Grand Cru voor rood. Een topcollectie!

De Moric-lijn is een Roland Velich-project dat in 2001 is gestart. De wijnen van Roland Velich presenteren elegantie en frisheid. Deze stijl is ontvangen als een bron van inspiratie voor een groot aantal wijnmakers, niet alleen in Burgenland en enthousiast over de grenzen. 

De Moric Blaufränkisch heeft een donkerrode kleur met violet aan de rand. Aroma’s van rijpe kers en aardbei. Knapperig, sappige rode kers in de smaakaanzet gevolgd door leertoetsen. Elegante kracht zonder zwaar te zijn. Goed bewaarpotentieel.

Tot en met 15 september krijg je 10% korting op deze wijn.
2023® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency