Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Wijn van de Week: Wijngoed Wolf | Oranje Boven
2021-07-29
De Olympische Spelen zijn in volle gang. Hoewel zó anders dan anders, wat gelijk blijft is de euforische blijdschap bij de medaillewinnaars. Oranje Boven! Een orange wijn uit Sint-Michielsgestel, ’ hier om de hoek’ zullen we maar zeggen.

Heel kort door de bocht, is orange wine een wijn gemaakt van witte druiven mét schil inweking. Dit gebeurt normaal gesproken juist gebeurt bij het maken van rode wijnen of rosé wijnen. De wijnen zijn daardoor oranje van kleur (van heel licht tot diep oranje). En omdat de schillen van de druiven naast kleur ook tannines afgeven, neem je die ook waar. Een orange wine is daarmee ook complexer.

Sinds 2016 werken Laura de Hollander en Bas Klerx er hard aan om op een biodynamische wijze een goede Nederlandse wijn te produceren. De passie voor druiven verbouwen en wijn maken begon jaren eerder in de Provence. Na daar een wijnmakersopleiding te hebben gevolgd en bij verschillende wijngaarden te hebben gewerkt, hebben Bas en Laura de sprong naar de Lage Landen gewaagd om daar wijn te gaan maken. Na grondig onderzoek van de grond en de overige randvoorwaarden voor het verbouwen van druiven, zijn de juiste druiven variëteiten uitgezocht die goed gedijen op onze Gestelse snel opwarmende zanderige leem bodem. De eerste stokken waaronder Pinot Gris, Souvignier gris, Johaniter en Cabernet Cortis werden met de hand geplant in 2016. Daarna volgden nog Cabernet noir, Sauvignac, Cabernet Noir, Solaris en Pinot Noir. Er staan nu ongeveer 16.500 druivenplanten op 5 hectaren. De komende jaren wordt dit nog verder uitgebreid.

De filosofie van Wijngoed Wolf is een eenvoudige doch erg arbeidsintensieve manier van wijn maken. De druiven worden op een biodynamische manier verbouwd waarbij ook gekeken wordt of deze manier ook bij de seizoenen en natuur past. De aarde wordt bijvoorbeeld zo veel mogelijk met rust gelaten zodat de bodemstructuur zo min mogelijk wordt verstoord. De ongewenste en te welig groeiende kruiden worden gewied, de kruiden en planten die wel gewenst zijn mogen groeien maar worden soms plat gerold zodat er ruimte over blijft voor de druiven. Met de druiven wordt vervolgens een zo natuurlijk mogelijke pure wijn gemaakt.

De Oranje boven 2020 is een droge oranje wijn die gemaakt is van de Souvignier Gris druif en de aller aller laatst geplukte rijpe druiven. Van deze Oranje Boven zijn maar 1150 flessen gemaakt.

De amberkleurige wijn is ontstaan door de lange schilweking en hierdoor krijgt de wijn uitgesproken aroma’s van mandarijntjes en kruiden. De Oranje boven is een eetwijn bij uitstek, heerlijk bij pittige curry, sushi of andere kruidige gerechten. Geniet!

2022® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency