Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Wijn van de Week: Zenato | Lugana Santa Christina | DOC Lugana
2022-10-20
Wijn van de Week! Met bijna zomerse temperaturen is deze Lugana Santa Christina je favoriete weekendwijn! Leekr bloemig met een tintje citrus, lekker dik en aangenaam rond!

Zenato Lugana Santa Cristina is een bijzondere Italiaanse witte wijn met lekkere flarden tonen en een fijne complexiteit. De wijn is afkomstig van handgeplukte Trebbiano di Lugana druiven uit wijngaarden die liggen in het gebied ten zuid-oosten van het Gardameer, waar de bodem krijtachtig is en klei bevat. 

Ten zuiden van het Gardameer, rondom Lugana wordt al eeuwenlang wijn gemaakt. Het is een klein DOC wijngebied gelegen in de provincie Brescia. Het grappige van deze wijnregio is dat hij zowel Lombardia (Lombardije) als Veneto (Venetië) beslaat. 

Lombardije is een regio in het noorden van Italië. Ze strekt zich uit van de Alpen in het noorden tot de Po in het zuiden. De hoofdstad van deze regio is Milaan. Tevens grenst de regio aan het Zwitserse Ticino. Maar blijft vooral bekend om haar meren, zo liggen er het Garda- en Comomeer.

De Lugano DOC is toegekend op 28 september 1998 en geldt enkel voor de witte wijnen uit de regio. Hier vallen ook Spumante en Superiore onder. Dit is ook gebonden aan enkele restricties, zo mag de maximale opbrengst voor Lugana DOC 125 hectoliter per hectare zijn en moet deze minstens 11% alcohol bedragen, voor Superiore is dit zelfs 110 hectoliter per hectare en moet ook het alcoholpercentage minstens 12% bedragen. 

De Lugana Santa Cristina is een wijn van wijnbedrijf Zenato uit San Benedetto di Lugana, 25 km ten westen van Verona. Eigenaar Sergio Zenato richtte het wijnbedrijf op in 1960. Gemotiveerd door zijn passie voor wijn en de toewijding voor kwaliteit stopte hij al zijn energie en talent in het maken van wijnen, hetgeen ondermeer resulteert in deze bijzondere, grootse witte wijn. 

Zenato Lugana Santa Cristina wordt traditioneel gemaakt van handgeplukte druiven. De most ondergaat een fermentatie van 20 dagen in roestvrijstalen tanks op een temperatuur van 16 – 18° Celsius met vijf maanden rijping op roestvrijstalen tanks en vervolgens nog drie maanden op de fles. Zenato Lugana Santa Cristina heeft een mooie strogele kleur met groene hint. De intens witte wijn heeft elegante tonen van bloemetjes en citrusvruchten, voornamelijk citroen. Het is een zeer zuivere wijn met prachtige complexe smaak. 

Drink Santa Cristina als luxe aperitief wijn of serveer deze bijzondere wijn bij visgerechten, rijke pasta’s met vis of bij schelp- en schaaldieren.

Tot en met donderdag 27 oktober koop je deze wijn met 10% korting!

 
2022® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency