Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Wijnblog 13: Sherry, vakmanschap in je glas!
2016-06-17


Onvermijdelijk. Bij sherry is het eerste beeld toch de 70’er jaren huisvrouw, die geheel alleen om 11 uur in de ochtend een glaasje schenkt. Wat te denken van een sherry kuur…. Toch is er veel meer te vertellen en nog veel meer om van te genieten. Verbazingwekkend vind ik vooral de verscheidenheid van deze wijnen.

Die verscheidenheid wordt allereerst veroorzaakt door de gebruikte druiven. Zo staat de Pedro Ximenez borg voor prachtige en rijke zoete wijnen. Heerlijk bij desserts, maar ook bij blauwe kazen.

De droge sherry’s worden gemaakt uit de Palomino druif. Een belangrijk verschil daarbinnen ontstaat door flor. Flor is een laag met gistcellen die zich in het sherrygebied van nature vormt op de wijn. Dit grijswitte laagje zorgt ervoor dat er geen zuurstof bij de wijn komt en de wijn licht van kleur en fris van smaak blijft. Flor zorgt ook voor aroma’s van amandel en bloemen.

Fino en Manzanilla hebben flor en geven een mooi strak en ziltig gevoel in de mond. Oloroso heeft dat niet en geeft een meer nootachtig en rond karakter.
Als een Fino of Manzanilla oudert ontstaat Amontillado. Deze is ronder dan de strakke Fino en Manzanilla. Tenslotte bestaat ook nog de bijzondere variant Palo Cortado. Daarvan zegt men ook wel dat hij ruikt als Amontillado maar smaakt als Oloroso.

Sherry is een mengeling van wijnen uit verschillende jaren, er staat dus nooit een jaartal op het etiket. Om dat te bereiken liggen de vaten met sherry opgestapeld in een kelder, de solera. In de bovenste vaten zit de jongste wijn, in de onderste vaten, die op de 'sol' liggen, is de sherry klaar om gebotteld te worden. De vaten zijn met elkaar verbonden. Als de onderste vaten gedeeltelijk geleegd worden, worden ze door het vat erboven bijgevuld, en dat vat wordt weer bijgevuld door het vat daarboven.
 
Als je dat allemaal bij elkaar optelt: bijzondere druiven, florvorming, het solera systeem, dan realiseer je je wat een prachtig vakmanschap de sherrymakers tonen!
Voor ons reden dat ruim met onze klanten te delen, vandaar onze proeverij op zaterdag 19 juni in het kader van Sherry.
 
Kom en proef met ons al deze bijzondere varianten!
 
Naomi
wijnblog
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency