Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Hannes Hirsch | Kamptal | Oostenrijk
2021-02-02
Hirsch is een nieuwe aanwinst in ons al rijke Oostenrijk-schap. Een luxe aanwinst met een eigen stijl en super bewaarpotentie. 

In dit coronajaar geen wijnreizen en geen meet & greet met wijnmakers. Online proeven is een mooi alternatief! Zo hadden wij een virtuele kennismaking met Hannes Hirsch uit Kamptal. Met een fantastische real life kennismaking met de wijnen van zijn hand!

Bijzonder om tijdens de proeverij het verhaal van Hannes te horen. Hij vertelt ons over het moment waardoor voor hem de knop omging om biodynamisch te werken. Dat was tijdens een ‘stage’ bij Simonit & Sirch (‘the pruningboys’). De kern van hun aanpak is het snoeien volgens een zachte methode waarbij de gezondheid en levensduur van de plant vooropstaat. Toen Hannes een lengtedoorsnee van een stam zag, was hij ervan overtuigd dat je met deze snoeimethode veel minder schade aan de druif toebrengt en daarmee de gezondheid van de plant sterk verbetert.

Ook bij het wijnmaken zet Hirsch in op een lang leven. De druiven worden direct geperst en het sap wordt spontaan vergist, zonder temperatuurscontrole. Hannes grijpt dus minimaal in tijdens de vergisting. De wijnen rijpen lange tijd –tot in mei volgend op de oogst– op hun fijne gisten in groot gebruikt hout en worden doorgaans in juli gebotteld.

Die hoge vergistingstemperaturen zijn volgens Hannes een teken van vertrouwen in de kwaliteit van de terroirs en de gezondheid van de druiven. De gisten zijn niet toegevoegd, maar afkomstig van het terroir zelf. Hannes koelt dus niet, de vergistingstemperaturen lopen in koelere jaren tot wel 27 ºC, in warme jaren tot 25 ºC, super hoog voor witte wijnen. Nadeel van dat soort vergistingstemperaturen is wel dat de wijnen meer tijd nodig hebben om zich te openen. Hiermee krijg je wijnen die in de toekomst meer te bieden hebben. 

We hadden bij deze tasting het advies gekregen om de wijnen ruim voor aanvang van de meeting te openen. Het was echt bijzonder om de aroma’s van reductief en gesloten naar open en super complex te gaan!

Hirsch maakt wijnen van zowel Riesling als Grüner Veltliner.  
Bij de Vughtse Wijnkoperij vind je:
De Kammern Grüner Veltliner: de wijn heeft een helder geelgroene kleur met aroma's van appel, citrus en wat tropisch fruit. De smaak is fris met tonen van citrus, groene appel. De afdronk is fris en rijk. Deze wijn is goed te combineren met salades, aziatische gerechten en lichte visgerechten. 
Grüner Veltliner van de Ried Grub: de wijn heeft een helder geelgroene kleur met een hele rijk pallet aan geuren. Te herkennen zijn rijpe appels, peer en een kleine toon van amandel en witte peper. De smaak is vol met tonen van tropisch fruit en grapefruit. Een wijn die nu drinkbaar is maar ook zeker geschikt is om even weg te leggen. De wijn combineert zeer goed met aziatische gerechten en gerechten met schaal en schelpdieren.   
Riesling van de Ried Gaisberg: typisch riesling, de neus is kruidig en fruitig tegelijk, aroma's van wilde kruiden, ananas en grapefruit. De smaak is verfrissend sappig met tonen van grapefruit, citrus en appel. De afdronk is strak met fijne zuren.
2023® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency