Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Tenuta dell’Ornellaia | Masseto | Toscane IGT | Italië | 2017
2020-11-10

Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij! Tijdens een bijzondere en kleinschalige Masterclass in september 2020 proefde de Vughtse Wijnkoperij zeer uitgebreid verschillende jaargangen van Masseto en Massetino. Deze wijnen worden in beperkte oplage op de markt gebracht. Superblij zijn wij met de flessen die wij hebben kunnen kopen!

Tijdens een bijzondere masterclass in oktober 2020 proefde De Vughtse Wijnkoperij zeer uitgebreid verschillende jaargangen van Masseto en Massetino. Wij noteerden de volgende opmerkingen.

Masseto 2017 slaagt erin om alle rijpheid en concentratie van een bijzonder zonnige en droge vintage in te kapselen. De kleur is bijna zwart, de neus onthult een rijke en rijpe uitdrukking van geconcentreerd zwart fruit, met hints van kruiden en zoethout. In de mond weet de wijn een grote intensiteit en rijpheid van fruit te combineren een opmerkelijk gevoel voor evenwicht en frisheid. De tannines zijn dicht gebreid, de textuur fluweelzacht, de afdronk is zichtbaar aanhoudende fruitigheid en een levendige zuurgraad die een laatste vleugje frisheid geven. Hoewel het afkomstig is van een van de warmste jaargangen, 2017 kan worden beschouwd als een zeer typische Masseto in zijn onmiskenbare combinatie van rijkdom en elegantie.

De Vughtse Wijnkoperij adviseert je om deze wijn te drinken vanaf 2024 tot 2055. Wil je de wijn eerder openen adviseren we je de wijn ruim op tijd te openen en bij voorkeur in een karaf te schenken.

Masseto is wijn van grote klasse, gemaakt van 100% Merlot druiven. Deze wijn is evenals de Ornellaia van dit domein wereldwijd zeer gevraagd. De vraag overtreft het aanbod vele malen.

Masseto heeft zich de afgelopen jaren prachtig ontwikkeld met betrekking tot de ontwikkeling van gebruik van hout en flesrijping. Vintage 2017 is een zeer onderscheidende editie van de Italiaanse Merlot die voor een zijdezachte en gestroomlijnde wijn zorgt. Masseto is een (cult)wijn van grote klasse! De smaak is vol, elegant, veel rood fruit, perfecte tannines en een afdronk van een perfecte lengte. In de neus aroma’s van rood fruit, zoals pruimen, jam en hints van chocolade. Masseto 2017 heeft 97/100 punten gekregen van de Wine Advocate (Parker)  en 98/100 James Suckling.

De druiven zijn afkomstig van de Masseto- en Vigna-Vecchia-wijngaarden, die zich
bevinden tegen de hellingen (op ca. 100 meter hoogte) van de heuvels bij Bolgheri in de Maremma, in het zuiden, nabij de kust van Toscane. Deze wijngaarden profiteren van een perfecte ligging, vlak bij de zee. De wijnstokken staan op een uitstekende bodem van klei en stenen, de befaamde zogenaamde blue clay. Deze stenen nemen overdag de warmte van de zon goed op, om de druiven tijdens de nachten extra warmte te bieden.

De met de hand geplukte druiven worden handmatig op kwaliteit geselecteerd. De fermentatie geschiedt, gedurende een periode van ca. 25 dagen, deels op eikenhout en deels in roestvrijstalen tanks. Vervolgens geschiedt de rijping gedurende een periode van 20 maanden op barriques van nieuw Frans eikenhout. Na 12 maanden wordt de blend gemaakt van de wijn die is gegist in de stalen tanks en de wijn die is gegist in eiken vaten. Vervolgens wordt het rijpingsproces nog vervolgd in de Frans eikenhouten barriques. Voordat de wijn op de markt komt wordt het rijpingsproces nog gedurende 16 maanden op de fles voortgezet in de kelders van het domein.

2023® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency